Ectatomma brunneum - niepozorne agresory

23.04.2021

Ectatomma brunneum

===============================================================

Pochodzenie

Gatunek ten występuje w tropikalnych regionach Ameryki południowej. Jest dość pospolicie występującym gatunkiem w tamtejszych dżunglach.

===============================================================

Rozmiar

Mrówki spore i masywne, królowa wielkości do 14mm, robotnice do 11mm, nie posiadają podziału na kasty.

===============================================================

Pożywienie

Dieta mocno białkowa ale gatunek ten nie pogardzi też sokiem z owoców, przy większych koloniach podanie żywego będzie bardzo zjawiskowe, praktycznie cała kolonia wręcz rzuca się na ofiarę żądląc ją w najsłabszych punktach. Również królowa z racji na jej pół-klasztorny charakter wychodzi po pożywienie, a nawet chętnie poluje z resztą koloni (zachowanie to zanika u starszych kolonii)

===============================================================

Podział koloni

Mrówki tak jak wyżej zostało wspomniane nie posiadają kast, nie można również wyróżnić robotnic zajmujących się opieką nad potomstwem, a tych, które zdobywają pokarm z racji na to iż kolonia jest w pełni aktywna, liczebność koloni ma również na ten element wpływ, w przypadku małych kolonii zdecydowanie większa część koloni udaje się po pokarm, czasem zdarza się nawet królowej brać czynny udział w polowaniu.

===============================================================

Gatunek łatwy w utrzymaniu, rozwija się dość szybko jak na ich specyfikę, nie sprawiają problemów w hodowli, są również dość mocno odporne na błędy hodowcy. Po osiągnięciu większych ilości robotnic kolonie stają się wielce ciekawe w obserwacji, spore mrówki w połączeniu z ich aktywnym sposobem polowania wydają się być idealne dla każdego kto miał wcześniej doświadczenie za jakimkolwiek gatunkiem spoza Europy.

I agree to receive the newsletter

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl